English

Edremit

Medeniyetler Beşiği Edremit

Doğası, tertemiz havası, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Edremit, Ege Bölgesi’nin popüler tatil destinasyonlarından biri olmaya devam ediyor. Balıkesir ilinin üçüncü en büyük ilçesi olan Edremit, özellikle Altınoluk ve Akçay beldeleriyle her yıl binlerce turistik uğrak noktası oluyor.
Taşından toprağından doğal, tarihi ve kültürel zenginlikler fışkıran bir ilçe Edremit. Kimi kaynaklara göre M.Ö. 1443 yılına uzanan köklü bir geçmişi olan; çağlar boyunca parayı bulan Lidyalılar’dan Persler’e, Büyük İskender önderliğindeki Makedonlar’dan Anadolu Selçukluları'na pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Adramytteion -şimdiki adıyla Edremit- günümüzde Balıkesir ilinin üçüncü en büyük ilçesi olarak konumlanıyor. İç turizmin ilk ve en önemli merkezlerinden Altınoluk ve Akçay, yine Edremit'te yer alıyor. Bir yanında Edremit Körfezi, bir yanında Kaz Dağları... İki ucunda iki engin mavi ve yeşil. Edremit’i özel kılan şeylerden biri de bu aslında: Sakin ve huzur dolu bir seyahat planlayanlar için ideal kaçış rotası olması.
Gezilip görülecek bir sürü köşesi olan, bol bol fotoğraf çekebileceğiniz, hem dağ havasının hem muhteşem plajların tadını çıkarabileceğiniz bir yer arıyorsanız Edremit, özellikle de Altınoluk sizin için biçilmiş kaftan. Enfes zeytinler ve şifalı kaplıcalar da cabası!

Nerelere Gitmeli, Neler Yapmalı?

Altınoluk

Edremit-Küçükkuyu arasında, yeşiller içinde bir sahil kasabası... Ege Denizi kıyısında bulunan ve tamamen zeytin ağaçlarıyla kaplı olan Altınoluk, hem doğal güzellikleriyle hem de tarihi dokusuyla her yıl pek çok ziyaretçinin ilgi odağı oluyor.
Mitolojide, Truva ve Aterneus, yani Dikili arasındaki Ege kıyılarına “Işıklar Sahili” adı verilirdi. İşte tam da bu bölgede yer alan Altınoluk; 43 km uzunluğundaki kıyı şeridi ve tertemiz deniziyle insanları büyülüyor. Yöre turizminde günübirlik veya yatılı tekne turları ise oldukça revaçta, zira Altınoluk'ta mehtabın keyfini çıkarabileceğiniz pek çok koy ve plaj mevcut. Mıhlı ve Fener burunları, Narlı ve Avcılar koyları bunlardan birkaçı. Altınoluk'un sayısı 10'u aşkın plajından 7'si, uluslararası bir temizlik ve çevre kriteri olan Mavi Bayrak ödülüne sahip. En sık tercih edilen plaj ise halka açık olan Özdemir Sitesi Plajı.
Şehir merkezine bir buçuk, Edremit’e yarım saat mesafede olan bu şirin kasabaya yolunuz düşerse, salı günleri kurulan ve muhteşem organik ürünler sunan pazarına uğramadan; zeytinyağı, turşu ve özellikle deniz börülcesi almadan dönmeyin.

Antandros Antik Kenti

Altınoluk’a sadece dört kilometre uzaklıkta olan Antandros Antik Kenti, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası. Kaz Dağı eteklerinde bulunan ve geçmişinin Troya Savaşı’ndan bile evvele uzandığı söylenen Antandros, muhteşem mozaikleri ve bugüne kadar bozulmadan gelen eserleriyle aynı zamanda bir açık hava müzesi olma özelliği taşıyor.

Akçay

Edremit’e 8 km mesafede yer alan Akçay, Türkiye’nin ilk turizm merkezlerinden biri olarak Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunuyor. Tertemiz denizi, şifalı havası, huzurlu atmosferi ve termal kaynaklarıyla Akçay, şehrin kaosundan kurtulmak isteyen yerli ve yabancı turistler için tam bir cazibe merkezi.
Kıyı boyunca sıralanan plajları halka açık ve ücretsiz olan Akçay'da her yerden denize girebilmek, gün boyu mavinin ve güneşin tadını çıkarabilmek mümkün. Yörenin en meşhur kumsallarından biri de Altınkum Plajı. Kaz Dağları’ndaki Hasan Boğuldu ve Sutüven Şelaleleri’nden gelen Zeytinli Çayı, Altınkum'da denizle buluşuyor.
Hasan Boğuldu/Sutüven Şelalesi
Akçay-Altınoluk yolu üzerinde Kazdağları Millî Parkı sınırları içerisinde bulunan Hasan Boğuldu Göleti, ziyaretçilerine ferah bir nefes payı sunuyor. Yaz aylarında serinlemek isteyenlerin kendini buz gibi sularına bıraktığı bu gölette bir de piknik alanı yer alıyor.
Gölete adını veren efsane ise şöyle: Edremit pazarında tanışan Beyobalı Emine ile ovalı Hasan, birbirine aşık olur. Ancak iki gencin sevdalarını evlilikle taçlandırma hayali, obalı kızlarını ovalı Hasan'a layık görmeyen ailenin öne sürdüğü şartla gölgelenir: Hasan'ın kırk okkalık bir tuz çuvalını ovadan obaya kadar sırtında taşıması gerekmektedir.
Hasan, bir gayret çuvalı sırtlandığı gibi yola düşer, ne var ki bu yük kaldırabileceğinden daha ağırdır. İşin imkânsızlığını anlayan Hasan, Emine'ye beraber kaçma ve bir başka diyarda evlenme teklifinde bulunur. Ancak Hasan'ın muvaffak olacağından son derece emin olan Emine ısrar eder ve kaçmak istemez. Hasan'ın başaracağına ve köye başları dik varacaklarına inanmıştır bir kere.
Hasan'ın ağır işe alışık olmayan bedeni, göletten geçerken bitap düşer ve delikanlı boğulur. Yaşanan trajedinin farkında olmadan yola devam eden ve köye kadar çıkan Emine, Hasan'ın peşinde olmadığını fark edip geri döner, her yerde onu arar. Gölete varıp da Hasan'a hediye ettiği yazmanın suda yüzdüğünü görünce kederden aklını yitirir, o yazma ile kendini göletin yanındaki ulu çınara asar. O günden sonra dalları gölete uzanan bu çınara Emine Çınarı, gölete de Hasan Boğuldu Göleti denmeye başlanır. Sabahattin Ali’nin Hasan Boğuldu adlı bir de şiiri bulunmaktadır.

Şahindere Kanyonu

Yine Kazdağları Millî Parkı sınırları içinde bulunan Şahindere Kanyonu, bölgenin en popüler noktalarından biri. Çam ve kekik kokusunun birbirine karıştığı büyüleyici bir atmosfer sunan bu 26 km uzunluğundaki kanyon, alan rehberiyle gezilebiliyor. Kireçsiz bir suyu bulunan Şahindere Kanyonu, mavinin en güzel tonlarını da yansıtıyor. Kanyondaki şifalı bitkileri toplamak ve ateş yakmak yasak.

Tahtakuşlar Köyü

Balıkesir'i Güre'ye bağlayan Tahtakuşlar, Anadolu'da etnografya galerisi açılan ilk köy. Galerinin kurucusu, bu köyde doğan emekli ilkokul öğretmeni Alibay Kudar. Galeride yöresel kıyafetlerden şaman kültürüne ait eşyalara oldukça değişik objeler sergileniyor. 360 kilogramlık cüssesiyle dünyada sergilenen en büyük deri sırtlı deniz kaplumbağası ile 105 yaşındaki bir Caretta Caretta da yine burada yer alıyor. Tahtakuşlar Köyü'nde 180 yaşında olduğu tahmin edilen bir de anıt meşe ağacı var.

Darıdere Tabiat Parkı

Narlı Köyü'ne 13 km uzaklıkta yer alan bu park, kızılçam, meşe, kestane ve karaçam gibi birçok ağaç türüyle çevrili. Piknik ve kamp için birçok alan bulunan Darıdere Tabiat Parkı'nda futbol, basketbol ve voleybol sahaları da yer alıyor. Ziyaretçilerin Narlı Köyü'nde Kaz Dağı köknarı kozalağından yapılan çayı ve çam reçelini mutlaka denemesi gerekiyor.

EDREMİT

Bölge: Ege
İl: Balıkesir
Yüzölçümü: 708 km²
Ortalama sıcaklık: 16.1 C
Rakım: 25 m
Nüfus: 144.995 (2016 TÜİK)
Konum: Batıda Ege Denizi, Ayvacık ve Ezine ilçesi; kuzeyde Yenice ve Bayramiç ilçeleri, doğuda Havran ilçesi, güneyde ise Burhaniye ilçesi.
Dağılım: 15 mahalle, 5 belde ve 20 köy
Ulaşım: Balıkesir Koca Seyit Havalimanı, Edremit’e 4 kilometre uzaklıkta. İlçede ulaşım, şehir içi minibüsler ve belediye otobüsleriyle sağlanıyor. Edremit üzerinden Akçay, Altınoluk, Güre, Küçükkuyu gibi yakın beldelere düzenli olarak otobüs ve minibüs seferleri mevcut.
Edremit’teki Festivaller: Zeytinli Rock Festivali (Ağustos), Zeytin Hasat Sonu Şenliği (Şubat)