English

Assos Behramkale Adatepe

Görseli büyütmek için üzerine tıklayınız

Assos Behramkale Adatepe

Taşlar Diyarı, büyülü Assos’ta sanki çağlar öncesinde yaşıyoruz: Sokaklar aynı, evler aynı... Tanrıça Athena hâlâ tepeden bizleri seyrediyor sanki. Balıkçıların ağlarını temizledikleri limanın sütunlarını görebilmek, son derece heyecan verici. Midilli Adası ise tam karşınızda, evlerin ışıkları seçilebilecek yakınlıkta.
Assos Antik Kenti, sönmüş bir volkanik tepe üzerinde, andezit kayalıkları arasında, denizden 236 metre yükseklikte kurulmuş. Assos’un taşı, zor işlenen ancak çok dayanıklı bir taş olmasıyla ünlü. Hatta eskiler, bu taşa “insan yiyen taş” diyorlardı. Kentin çevresi, günümüzde de görülebilen 3200 metre uzunluğunda, 20 metre yüksekliğinde surlarla çevrili. Surlar, M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilmiş.
Baş tanrı Zeus’un kızı ve 12 Olimpos tanrısından biri olan Athena, Assos’un koruyucu tanrıçasıydı. Dolayısıyla burada, kendisine adanmış bir tapınak yer alıyor. Antik kentin en yüksek tepesinde bulunan Athena Tapınağı, tam anlamıyla bir şaheser. Arkaik dönemde Anadolu’da yapılan ilk ve tek dor düzenindeki tapınak, hâlâ büyüleyici atmosferini koruyor. Sütunların üzerindeki frizlerin(kabartmaların) bir kısmı, Boston, Louvre ve İstanbul Arkeoloji müzelerinde saklanıyor.
Yaklaşık 30 senedir sit alanı olan Behramkale ise Osmanlı döneminde kurulmuş eski bir köy. 150 haneli bir yerleşim olan Behramkale Köyü’nde Assos mimarisinin taş işçiliğini görmek mümkün.
Assos’un dünyasında felsefenin özel bir yeri var. Dünyanın en önemli filozoflarından Aristotales, üç yılını Assos’ta geçirmiş, M.Ö. 347-344 yılları arasında burada bir felsefe okulu kurmuş. Bu coğrafya, günümüzde de felsefeciler için önemini koruyor. Örsan K. Öymen, 2000 yılından beri Assos’ta felsefe toplantıları düzenliyor. Kendisi hâlen Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde doçent olarak öğretim üyesi.

Assos’un Plajları: Kadırga Koyu, Sivrice, Assos Limanı

Kaz Dağları’nın yamacında bulunan Adatepe Köyü’nün tarihi, antik çağlara dayanıyor. Ziyaretçileri, köyün girişinde yer alan Zeus Altarı karşılıyor. Zeytincilikle uğraşan Adatepe’de Taşmektep felsefe, edebiyat ve sanat tarihi seminerleri de yapılıyor.